Du er her: 

Folkekirkens Nødhjælp og Sædden sogn samler ind til klimaløsninger

Rukmani (højre) og hendes familie måtte flygte ind i skoven, da hendes landsby skyllede væk. Fotograf: Jakob Dall

Klimaforandringerne rammer os alle. Men de går særligt ud over verdens fattigste. Derfor har Folkekirkens Nødhjælp i år valgt at dedikere sin sogneindsamling, der falder den 10. marts, til klimaforandringerne og deres konsekvenser.

Vi ved det godt. Klimaforandringerne har ramt os, og det bliver kun værre i fremtiden.

Det er let at føle sig magtesløs, når klimaeksperter og forskere gang på gang fortæller, hvordan temperaturstigninger og den globale opvarmning vil betyde, at flere dyr, insekter og planter vil dø, og at tørke og oversvømmelser vil slå mennesker ihjel og tvinge millioner på flugt. 

Derfor har Folkekirkens Nødhjælp i år valgt at dedikere den årlige sogneindsamling til de lande, der rammes hårdest af klimaforandringer. Her er man ikke nær så godt klædt på til det nye klima, som vi er i Danmark. Som indsamler, eller ved at give en donation den 10. marts, kan du være med til at sikre, at de udsatte lande får den rette hjælp. 

Connie Hedegaard, tidligere konservativ minister og nu bestyrelsesformand i den grønne tænketank Concito, har med egne øjne set, hvordan verdens fattigste dagligt lever med klimaforandringernes konsekvenser.

”Når man står hos en fattig bonde i Etiopien, som fortæller, at klimaforandringerne for ham er forskellen på ét eller to måltider om dagen, så tænker man: ’Hvis ikke vi, som er så privilegerede, skal være med til at løse det her, hvem er det så, vi skal kræve det af?’” siger hun. 

Pengene fra årets indsamling bruges blandt andet på at anlægge diger, dæmninger og opsamlingssøer, der kan forhindre oversvømmelser. På træplantning og tørkeresistente afgrøder som quinoa og sukkerrør. Samt på vandingsanlæg og pumper, der kan sikre folk rent drikkevand. 

Folkekirkens Nødhjælp arbejder med klimaløsninger i 19 lande. Et af dem er Nepal, hvor temperaturerne stiger, så afsmeltning af isen på Himalaya sker hurtigere og hurtigere. Samtidig er monsunregnen blevet kortere og kraftigere. Det betyder voldsomme oversvømmelser, der ødelægger fattige småbønders rismarker.

I Nepal er tusindvis af familier allerede blevet nødt til at forlade deres hjem, fordi landsbyerne er skyllet væk. Blandt dem er 31-årige Rukmani Rana, hendes mand og deres toårige søn. 

”Oversvømmelserne tog mere og mere af vores land, og til sidst forsvandt husene under vandmasserne. Flere druknede, og hvis ikke vi var flygtet, var vi også druknet,” siger Rukmani, som sammen med sin familie måtte søge tilflugt inde i skoven.

Her ved Himalayas fod hjælper Folkekirkens Nødhjælp med at omlægge landbruget til afgrøder, der bedre kan klare ekstreme vejrforhold. Samtidig anlægges der vandreservoirer, der kan opsamle monsunregnen og siden fungere som fiskesøer. Søerne sikrer mad året rundt – under både oversvømmelser og tørke.    

Hvis du vil være med til at hjælpe dem, der er hårdest ramt af klimaudfordringerne, så kontakt din lokale indsamlingsleder i Sædden sogn, Michaela Lydiksen på 30 24 36 33.

I Sædden Kirke mødes vi kl. 11.30 efter gudstjenesten, hvor der serveres pizza og sodavand. Efter indsamlingen, der tager et par timer, er der kaffe og kage.

Del dette: